Duurzaamheid

Duurzaamheid

Wij werken samen met leveranciers die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen en proberen onze klanten te inspireren om ook duurzame keuzes te maken.

Met passie voor het product 

Nicolaï Fruit onderhoudt blijvende en vriendelijke contacten met de telers waarmee we samenwerken, gekenmerkt door gedeelde waarden. Zo slagen we er samen in om in alle eerlijkheid en openheid de beste producten te leveren in een win-win-verhouding.

We gaan op zoek naar telers die fruit & groenten kweken vanuit de liefde voor het vak en de passie voor het product die wij delen. Zo zijn we niet alleen zeker van een goede verstandhouding en samenwerking met de telers, maar ook dat de producten die we van hen aankopen voldoen aan onze hoge kwaliteitseisen en alle voorschriften inzake milieu, hygiëne, voedselveiligheid en correcte productieprocessen.

Bijdragen aan een duurzamere wereld

We vinden het belangrijk om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Daarom streven wij ernaar om onze impact op het milieu te minimaliseren en onze bedrijfsvoering zo duurzaam mogelijk te maken.
 
In januari 2021 zijn we verhuisd naar een nieuw gebouw, op maat gemaakt voor onze processen en waar efficiëntie en duurzaamheid als basisprincipe werd gehanteerd. Zo gebeurt de koeling met glycol als natuurlijke koelstof, hetgeen een plus is met betrekking tot voedselveiligheid en de warmterecuperatie van dit systeem zorgt dan weer voor de verwarming van de kantoren. Verder is Nicolai Fruit volledig groen door de ruim 1.400 (and counting!) zonne-energiepanelen op het dak en er zijn natuurlijk ook laadplaatsen voor wagens.
 
Onze verpakking is zoveel mogelijk gerecycleerd, recycleerbaar of herbruikbaar. De afweging tussen non-plastic verpakkingen en houdbaarheid resulteert in de meest duurzame verpakking. Voor de productie van fruit en groenten wordt immers ook heel wat energie en water gebruikt, die niet verloren mag gaan door het bederven van product.
 
Daarnaast wordt transport voornamelijk uitbesteed. Zo’n 10 à 15 vrachtwagens zijn dagelijks voor Nicolaï Fruit op weg naar onze klanten. Hierbij streven we samen met onze partners naar een maximale belading en zijn dan ook gemiddeld 85% gevuld.

Een tweede leven voor productuitval

De hoeveelheid productuitval hangt nauw samen met het seizoen en de teeltomstandigheden. Voedselverlies vermijden start daarom reeds bij de teler. Daarom stemmen wij waar mogelijk de teelt af op de marktvraag, net zoals soorten en kaliber die met zorg worden uitgekozen met het oog op de verkoop.
 
Na de oogst wordt verlies zoveel mogelijk vermeden door aangepaste koeling en behandeling van het product voor langere houdbaarheid. Onze koelruimtes hebben namelijk verschillende temperatuurzones, zodat elk product op zijn optimale temperatuur gekoeld wordt.
 
Moeten we producten toch om kwaliteitsredenen afkeuren, dan proberen we hier zoveel mogelijk een nuttige bestemming voor te vinden als nevenstroom. Zo werken we samen met de voedselbank, onderhouden we contacten met lokale initiatieven of wordt het product verwerkt in de industrie (bv. sap of moes, diervoeder, compost).

Sociaal geëngageerd, dat vinden we leuk!

Nicolaï Fruit ondersteunt verschillende lokale projecten, of het nu gaat om sociale, culturele of sportactiviteiten. Initiatieven zoals die van DOMO, een internationale beweging die gezinnen ondersteunt, en van Arktos, een Vlaams expertisecentrum voor kinderen en jongeren dat actief is op het gebied van onderwijs, werkgelegenheid, vrije tijd en welzijn, ontvingen al de steun van Nicolaï Fruit. Daarnaast dragen we ook structureel bij aan de restauratie van de Sint-Leonarduskerk in Zoutleeuw.
 
Verder ondersteunen we ook het lokale initiatief FROEP, een initiatief dat een extra portie gezond voedsel verzorgt op school. Zo worden een aantal reststromen bij ons verwerkt tot verse soep en heerlijke fruitige snacks.

Iedereen aan boord!

Onze werknemers zijn een waardevolle bron voor ons bedrijf. Hun toewijding en harde werk zijn de sleutel tot ons succes. We willen onze medewerkers dan ook ondersteunen en aanmoedigen om zich verder te ontwikkelen en te groeien, en om hun vaardigheden en kennis verder uit te breiden. We bieden verschillende opleidings- en trainingsprogramma's aan om hen te helpen hun vaardigheden te verbeteren en hun loopbaan te ontwikkelen.
 
Daarnaast geloven we erin dat een diverse en inclusieve werkomgeving bijdraagt aan ons succes en ons in staat stelt om beter te voldoen aan de behoeften van onze klanten. We zijn er trots op dat we bijdragen aan de sociale integratie van onze gemeenschap en dat we ons inzetten voor de persoonlijke en professionele ontwikkeling van onze medewerkers. 
 
Wij bieden onze medewerkers een veilige en gezonde werkomgeving aan waarin iedereen gelijke kansen heeft. We zijn dan ook toegewijd om eerlijke lonen, goede arbeidsomstandigheden en kansen voor persoonlijke & professionele groei te garanderen.​​

We really care!

In 2017 schreven we ons eerste duurzaamheidsverslag. Driejaarlijks wordt een update voorzien  en opgemaakt volgende de GRI-standaarden. Hierbij onderzoeken we ook op welke manier Nicolaï Fruit een bijdrage kan leveren aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de VN. 

DUURZAAMHEIDSVERSLAG

Advies nodig?

Bij Nicolaï Fruit stellen we onze vakkennis en ervaring graag ten dienste van onze telers en afnemers. Wenst u meer informatie over onze diensten, onze producten, of wilt u met ons samenwerken? Neem contact met ons op en we zien elkaar snel!

Contacteer Ons

Wat anderen over ons zeggen

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker