Geschiedenis

Geschiedenis

 • 1929
 • 1994
 • 1998
 • 2000
 • 2005
 • 2009
 • 2010
 • 2015
 • 2015
 • 2018
 • 2019
 • 2021
 • 2021
 • 2023

1929

Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor. Duis mollis, est non commodo luctus.

1994

Gebeten door een passie voor fruit en groenten en een enorme wil om het te doen slagen, richt Peter Nicolaï,zijn groothandel in fruit op, in het mooie landelijke Gorsem, te Sint-Truiden. Met een klein team van enkele mensen ligt de focus vooral op de export van hard fruit naar de Scandinavische landen en het Verenigd Koninkrijk.

Meer dan 40 jaar passie, kennis & ervaring

It goes way back!

De familie Nicolaï is reeds decennia actief in de fruitsector. In navolging van zijn vader richt Bompa Jo Nicolaï in 1963 een eigen bedrijf op, enerzijds de boomkwekerij die onderzoek voert naar nieuwe rassen en anderzijds de afdeling fruitproductie, verkoop en export – geleid door zoon Peter. Op jaarbasis gaat er bij het bedrijf circa 10.000 ton appelen en peren om.

1963

De officiële start

Gebeten door een passie voor fruit richt Peter Nicolaï in 1994 zijn eigen groothandel Nicolaï Fruit op in het landelijke Gorsem te Sint-Truiden. Met een team van slechts enkele mensen ligt de focus vooral op de export van hard fruit naar de Scandinavische landen en het Verenigd Koninkrijk.

1994

Moving time

Nicolaï Fruit groeit steeds verder en de verhuis naar een groter gelegen pand dringt zich op. Het team trekt richting het industrieterrein te Sint-Truiden en de eerste vrachtwagen met koelinstallatie wordt aangekocht. Het eigen label Nicobel wordt een gekende naam in de sector die synoniem staat voor kwaliteit.

1998

Hard work pays off

Dankzij de duurzame relaties met leveranciers en klanten én een constant oog voor kwaliteit, begint Nicolaï Fruit ook te leveren aan retailklanten in België. Dit zet de poort open om nog meer expertise op te bouwen, nieuwe lijnen op te starten en zich verder te specialiseren in het segment.

2000

Quality first

Nicolaï Fruit behaalt zijn eerste kwaliteitscertificaat met de hoogste score. Doorheen de jaren wordt kwaliteit het fundament om verder te groeien bij de huidige klanten en nieuwe aan te trekken.

2005

Uitbreiding assortiment

Door de groeiende vraag bij klanten wordt Nicolaï ook groentespecialist! Dit zorgt voor een toenemende import uit Spanje & Italië en laat toe een breed productassortiment jaarrond aan te bieden.

2009

Business is growing!

Om kwaliteit in product & service te blijven garanderen worden productspecialisten uit de sector aangetrokken bij Nicolaï. Het team versterkt hierdoor hun vakkennis en onderhoudt de betrouwbare service waarop klanten vertrouwen. Daarnaast halen we ook onze certificatie voor de handel in bio producten.

2015

Verder professionaliseren

Met een nieuw logo en tal van andere initiatieven laat Nicolaï Fruit blijken dat de organisatie zich voortdurend aanpast aan de complexe en continu veranderende sector. Het eerste duurzaamheidsverslag wordt opgemaakt en nieuwe digitaliseringsprojecten doen hun intrede.

2017

Het wordt gezellig!

Het familiebedrijf wordt een lid rijker wanneer dochter Hannah Nicolaï mee haar schouders zet onder de verkoop en verdere ontwikkeling van het bedrijf. Ondertussen groeit de exporttak in Europa alsook ver daarbuiten richting Zuidoost Azië. De organische groei blijft onverstoord verder gaan.

2018

Efficiëntie alom

Dagelijks vers product managen is niet zo eenvoudig! Zo vertrouwen we sinds 2019 op SAP Business One om onze bedrijfsprocessen op een efficiëntie manier te beheren, wat een cruciale mijlpaal was om het bedrijf verder te laten groeien. Een jaar later volgt ook de integratie met QC-One, dit als eerste in België.

2019

The big move

Onder impuls van de stevige groei de afgelopen jaren besluit Nicolaï om te verhuizen naar een volledig nieuw pand in Borgloon, op de site van Belorta. Met een magazijnoppervlakte van meer dan 6.500 m² laten we ruimte om efficiënt te werken en verder te groeien.

2021

Ready for the future!

Ondertussen is de tweede generatie verder aan boord gekomen en zijn de prioriteiten verder aangescherpt in kader van digitalisering en automatisering. Met een enthousiast team dat dagelijks klaar staat om nieuwe uitdagingen vast te pakken is Nicolaï Fruit & Groenten helemaal klaar voor de toekomst!

2023

Groothandel in groenten en fruit

Nicolai Fruit & Groenten is een Belgisch bedrijf dat in 1994 werd opgericht door Peter Nicolai. Het bedrijf startte oorspronkelijk als een exportbedrijf van Belgisch hardfruit, maar groeide al snel uit tot een bekende groothandel in groenten en fruit in de regio. 
​​​​​​​
In de beginjaren richtte Nicolai Fruit&Groenten zich hoofdzakelijk op de export van appels en peren, maar door de jaren heen breidde het bedrijf uit naar andere regio's en landen. Dankzij de groeiende vraag naar vers en gezond voedsel wist Nicolai Fruit&Groenten haar marktaandeel te vergroten en haar productassortiment uit te breiden met een brede selectie groenten en fruit van hoge kwaliteit.

Betrouwbare leverancier

Als familiebedrijf hecht Nicolai Fruit & Groenten veel belang aan persoonlijke aandacht en service. Het bedrijf werkt nauw samen met haar klanten en zorgt voor een snelle levering van verse producten, waarbij ze altijd de hoogste kwaliteit garanderen. Nicolai Fruit & Groenten is dan ook trots op haar reputatie als een betrouwbare leverancier van groenten en fruit.
​​​​​​​
In de afgelopen decennia heeft Nicolai Fruit & Groenten haar marktpositie weten te verstevigen en is het bedrijf uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers in de groothandel van groenten en fruit in België. Nicolai Fruit & Groenten blijft zich inzetten voor duurzaamheid en verantwoord ondernemen, en maakt bijvoorbeeld gebruik van hernieuwbare energiebronnen en milieuvriendelijke verpakkingen. 
Kortom, Nicolai Fruit & Groenten is een bedrijf met een rijke geschiedenis en een passie voor het leveren van de beste kwaliteit groenten en fruit aan haar klanten. Dankzij haar klantgerichte aanpak en duurzame werkwijze heeft het bedrijf een goede reputatie opgebouwd in België en ver daarbuiten.

Advies nodig?

Bij Nicolaï Fruit stellen we onze vakkennis en ervaring graag ten dienste van onze telers en afnemers. Wenst u meer informatie over onze diensten, onze producten, of wilt u met ons samenwerken? Neem contact met ons op en we zien elkaar snel!

Contacteer Ons

Wat anderen over ons zeggen

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker